سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (Computed Tomography scan (CT scan یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. با استفاده از تصاویر سی تی اسکن میتوان بافت های درون بدن را مشاهده کرد و شکل آنها را بررسی نمود. بعد از رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن بیشترین کمک را به بررسی ضایعات سیستم حرکتی بدن انسان بخصوص استخوان ها میکند. امروزه استفاده از سی تی اسکن جزء جدایی ناپذیر در تشخیص و حتی درمان بسیاری از بیماری ها شده است.
روش کار سی تی اسکن:
برای انجام سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده میشود. در این روش باریکه نازکی از اشعه ایکس (مانند باریکه اشعه لیزر) به اندام بیمار تابانده میشود. این اشعه از تمامی بافت هایی که سر راه آن قرار دارند عبور کرده و مقداری از آن که از طرف مقابل اندام خارج میشود توسط دتکتور یا آشکارساز های حساسی دریافت می گردد .
نکاتی که قبل از سی تی اسکن باید توجه کرد :
به علت استفاده از اشعه ایکس در سی تی اسکن خانم ها قبل از انجام سی تی اسکن باید از عدم بارداری خود مطمئن باشند سی تی اسکن در سه ماه اول بارداری برای جنین بسیار خطرناک است.
کاربردهای بالینی :
1- سی تی اسکن یک تست انتخابی برای بررسی بیماریهای استخوانی همچون شکستگی ها و تومورهای استخوانی می باشد و در مواقعی که عکس ساده کمکی به تشخیص نمی کند برای بررسی های بیشتر از سی تی اسکن کمک گرفته می شود. بطور کلی سی تی اسکن بهتر از ام آر آی ضایعات استخوانی را نشان می دهد.
2- از سی تی اسکن برای بررسی بسیاری از ضایعات داخل شکم و قفسه سینه همچون تومورها استفاده می شود.
3- بررسی بسیاری از ضایعات مغزی همچون خونریزی مغزی و تومورهای مغزی از جمله کاربردهای دیگر سی تی اسکن می باشد. استفاده از سی تی اسکن پس از تصادف و ضربه های مغزی یک تست اختصاصی است.
4- از سی تی اسکن برای بررسی سینوسها نیز استفاده میشود. بررسی سینوزیت ، عفونتهای سینوسی ، تومورها و ... از جمله کاربردهای سی تی اسکن بحساب می آیند.
طبیبانه ترین شعر حافظ.....